آشنایی با انواع چیدمان آجر از آجرچینی سنتی تا آجرچینی مدرن

آیا با انواع چیدمان آجر آشنایی دارید؟ از قدیمی‌ترین مصالح بسیار کاربردی در ساختمان که استادکاران و بنایان حاذق از آن استفاده می‌کنند، آجر است. آجرها از مصالحی هستند که به‌طور ویژه برای دیوارچینی استفاده می‌شوند. همچنین سلیقه، ذوق و تجربه استادکاران در به کار بردن این محصول بی‌تأثیر نیست و زیبایی آن را دوچندان می‌کند. تنوع در روش‌های آجرچینی دیوارها و انواع مختلف آجر سبک‌های متنوع، فراوان و زیبایی را به‌ وجود آورده است.

انواع چیدمان آجر کدام است؟

برای مشاهده انواع چیدمان آجر می‌توان به بررسی معماری سنتی و ایرانی-اسلامی پرداخت و تنوع و زیبایی در طرح‌ها را مشاهده کرد. تنوع در طرح و رنگ انواع آجر، امکان اجرای طرح‌های مختلف را فراهم می‌آورد. اندازه و ابعاد مناسب این آجرها نیز سبب سهولت و تسریع در طرح نهایی و انجام کار می‌شود.

آجرچینی مدرن

آجرچینی مدرن از متریال‌های مختلف برای طراحی ایده‌های متنوع داخلی و بیرونی ساختمان‌ها به‌منظور زیباسازی فضای رستوران‌ها و حتی کافی‌شاپ‌ها استفاده می‌شود. از انواع آجر چینی به سبک مدرن می‌توان به دو مورد زیر اشاره کرد.

روش فخر و مدین

روش فخر و مدین یا آجرچینی مشبک سنتی به‌نوعی چینش گفته می‌شود که در آجر، حفره، روزنه و جای خالی ایجاد می‌کنند. این سبک بیشتر در فضای داخلی و خارجی به‌عنوان دیوارهای جداکننده استفاده می‌شود. این طراحی‌های مدرن قابلیت ترکیب با متریال‌های مختلف از چوب و سنگ را دارند.

آجرچینی یا آجرکاری حصیری

یکی از انواع چیدمان آجر که خروجی آن بسیار جذاب است و جلوه بی‌نظیری دارد آجرکاری حصیری است. این آجرنما مقاومت بسیار خوبی در مقابل تابش نور خورشید و قابلیت تولید در انواع رنگ‌ها را دارد.

آجرچینی سنتی

در معماری سنتی ایرانی دیوارچینی با آجر بسیار رایج بوده است، اما امروزه در نماکاری ساختمان از دیوارچینی با آجر کمتر استفاده می‌شود. آجرچینی سنتی انواع مختلفی دارد که برای مشاهده آن‌ها می‌توان به سراغ بناهای تاریخی به‌جای‌مانده از دوره‌های پیشین رفت.

آجرچینی در معماری اسلامی

آجرچینی در معماری اسلامی تنوع بسیار بالایی دارد که از انواع آن می‌توان به آجرچینی دیوار به روش رگ‌چینی، آجرچینی آبشاری، آجرچینی بادبزنی، آجرکاری به روش گل‌اندازی، آجرکاری مشبک جناغی، آجرکاری به روش هشت و گیر، آجرکاری به روش هلندی، آجرچینی راسته نما، آجرچینی صلیبی و آجرچینی بلوکی اشاره کرد که در ادامه هرکدام را مجزا توضیح خواهیم داد.

روش رگ چینی:

از ساده‌ترین، بهترین و آشناترین انواع چیدمان آجر دیوار سبک رگ‌چینی است که به چند شکل راسته، کله، لاریز، لابند مرتب و نیما نیم انجام می‌شود. در روش راسته‌نمایی پهلو یا درازی آجر مشخص است. در رگ‌چینی کله، کله آجر مشاهده می‌شود که هم به‌صورت افقی و هم به‌صورت عمودی کاربرد دارد. به ترکیب دو روش قبلی لابند گفته می‌شود؛ به این معنا که آجرها به‌صورت ترکیبی و یکی در میان کله و راسته قرار می‌گیرند.

روش آبشاری:

در این روش آجرها به‌صورت نامنظم در کنار هم چیده می‌شوند و در عین حال شکل هندسی بسیار زیبایی را به وجود می‌آورند. این روش در طرح‌های مختلف اجرا می‌شود که در معماری مدرن امروز بسیار پرطرفدار است.

آجرچینی بادبزنی:

در این روش از انواع چیدمان آجر، هر دو آجر در کنار هم قرار گرفته و یک مربع را ایجاد می‌کنند. همچنین این مربع‌ها به دو صورت افقی و عمودی یکی در میان در کنار یکدیگر قرار می‌گیرند و طرح‌های متنوع و زیبایی را به وجود می‌آورند که این طرح‌ها برای کف، سقف یا دیوارها استفاده می‌شود.

روش گل‌اندازی:

این روش خاص بیشتر در معماری سنتی اسلامی دیده می‌شود. طرح‌های زیبای کارشده روی مناره‌های مساجد همان روش‌ منحصربه‌فرد گل‌اندازی است که معمولاً به‌صورت برجسته و با انواع اشکال هندسی به‌خصوص لوزی ایجاد می‌شود.

روش مشبک جناغی:

در این روش، آجرها به‌صورت جناغی قرار می‌گیرند؛ یعنی با زاویه ۵۴ درجه از زمین و زاویه ۹۰ درجه عمود بر هم قرار می‌گیرند.

روش هشت و گیر:

از انواع چیدمان آجر در معماری اسلامی است که متفاوت‌تر از سایر طرح‌ها بوده و جلوه خاصی نیز دارد. درواقع اصلاح هشت به معنای برجسته و گیر به معنای فرورفته است که روی نما سایه روشن ایجاد می‌کند و زیبایی منحصربه‌فردی دارد.

آجرچینی به روش هلندی:

از ترکیب اتصال بلوکی و کله راسته آجرچینی هلندی به دست می‌آید. در این روش از انواع چیدمان آجر هر آجر باید با آجرهای بالا و پایین خود کاملاً قفل شود؛ به این معنا که باید با یکدیگر در ارتباط باشند تا دیوارها مستحکم‌تر شوند.

آجرچینی راسته نما:

در این روش پیوند محکمی بین آجرها وجود دارد و آجرها به شکل راسته نما روی یکدیگر قرار می‌گیرند و فشار بار تنها روی قسمتی از دیوار قرار نمی‌گیرد، بلکه این فشار به تمام قسمت‌های دیوار تحمیل خواهد شد. قطر این دیوارها نیز ۵/۱۱ سانتی‌متر است.

آجرچینی صلیبی:

از دیگر انواع چیدمان آجر، آجرچینی صلیبی است،که به آجرچینی بلوکی شباهت دارد، اما تنها تفاوت آن، قرار گرفتن یک آجر نیمه پس از آجر سه قد در ردیف چهارم است.

آجرچینی بلوکی:

در این روش از آجر سه قد کامل و پیوند بلوکی صد درصد استفاده می‌شود.

انواع روش‌های چیدمان آجر کدام‌اند؟

عضو جدایی‌ناپذیر در نماکاری‌ها استفاده از انواع چیدمان آجر است که نماهای متنوع و بسیار زیبایی را ایجاد کرده و علاوه بر استفاده برای دیوار خارجی ساختمان در دیوار داخلی نیز کاربرد دارد. در ادامه با انواع چیدمان آجرآشنا خواهید شد.

استفاده از سیمان برای نمای آجری

از سنتی‌ترین روش‌ها، استفاده از سیمان است که برای یکدست نشان دادن و جلوگیری از تراز نبودن ساختمان‌ها کاربرد دارد. از نقاط ضعف این روش، کثیف شدن آجرنماها با استفاده از ملاط سیمان و تولید نخاله‌های ساختمانی فراوان است. همچنین استفاده از سیمان برای اجرای نمای آجری به زمان بیشتری نیاز دارد. از مزایای این روش نیاز نداشتن به محاسبات معماری و اجرای صفر تا صد کار توسط یک استادکار ماهر و باتجربه، همچنین اتصال محکم نما به بدنه است.

استفاده از چسب برای نمای آجری 

چسب استفاده‌شده در این روش باید با خصوصیات آجر نما هماهنگ باشد. این چسب مثل یک لاستیک عمل می‌کند و موجب دفع ارتعاشات وارده به نما و زیرسازی خواهد شد. بندکشی در این روش از انواع چیدمان آجر بسیار مهم است و اگر به‌درستی انجام نشود سبب بروز مشکلات جبران‌ناپذیری می‌شود؛ درنتیجه امکان دارد آب به سطح زیر نما نفوذ پیدا کند و با یخ‌زدگی و رطوبت سبب جدا شدن نما از ساختمان شود.

اجرای نما به‌صورت خشک

از جمله روش‌های نوین و امروزی که طرفداران بسیار دارد و مزایای آن از سایر روش‌ها بیشتر است، اجرای نما به‌صورت خشک است. در این روش برای اجرای تمام مراحل از قطعات فلزی مانند ریل، پیچ و… استفاده می‌شود و هیچ‌گونه ملاطی به کار نمی‌آید. اجزای نمای خشک شامل عایق حرارتی، اتصالات، چهارچوب نگهدارنده و… است. ابتدا عایق حرارتی با استفاده از چسب به دیوار متصل می‌شود. در مرحله بعد یک چهارچوب نگهدارنده روی آن قرار می‌‌گیرد تا آجر نما با فاصله روی آن نصب شود. درواقع این فضای خالی بین عایق و نما، عایقی دیگر برای ساختمان به حساب می‌آید. همچنین این روش از بین انواع چیدمان آجر نیاز به نیروی متخصص و پیشرفته ندارد. سرعت این کار نیز بسیار بالاست و طرح نهایی به‌خوبی به سرانجام خواهد رسید. از طرفی هرکدام از این روش‌های گفته شده ویژگی‌های منحصربه‌فردی دارند که با توجه به میزان بودجه مورد نظر و سلیقه پیمانکاران انتخاب می‌شوند.

بندکشی در انواع چیدمان آجر

بعد از مرحله چیدن آجرنماها باید سطح نما را یکپارچه کرده و شیارهای آن را پوشش داد. برای این کار از بندکشی استفاده می‌شود. در تعدادی از آجرنماها دو بند و در تعدادی دیگر چهاربند وجود دارد؛ به این معنا که برای دو بند، فقط در قسمت طولی آن بند وجود دارد، اما در چهار بند هم در قسمت طولی و هم در قسمت عرضی بند وجود دارد. این بندکشی‌ها باید ضد رطوبت و آب باشند و ملاط آن‌ها از ذرات ریزی تشکیل شود که از نفوذ آب و رطوبت به داخل جلوگیری کند؛ به این معنا که پرمایه بوده و تراکم کافی داشته باشد. عمق آن‌ها نیز ۱۵ میلی‌متر باشد. زیبایی، ظرافت و دقت در انجام کار از موضوعات مهمی است که در نتیجه کار بسیار تأثیرگذار است. قبل از شروع به بندکشی برای تمیزی در کار می‌توان محل اجرا را با استفاده از یک برس تمیز کرد. عیار ملاط ماسه نیز باید به‌دقت انتخاب شود؛ چراکه بعد از بندکشی ملاط باید سریع خشک شود. برای بندکشی آجر فشاری توصیه می‌شود از بندکشی‌هایی که توپر هستند استفاده شود.

بهترین روش الگوی چیدمان آجرنما کدام روش است؟

بهترین الگوی چیدمان آجرنما به سلیقه مشتری و فضای انتخابی هر فرد بستگی دارد. البته همه مدل‌ها- چه سنتی و چه مدرن- زیبایی‌های خاص و منحصربه‌فرد خود را دارند و در زیباسازی فضای زندگی، محل کار و حتی فضاهای شهری نقش بسزایی خواهند داشت. ابتدا با تحقیق و شناخت درباره انواع مدل‌ها و سبک چیدن آجر برای نمای ساختمان یا هر مکان دیگری می‌توانید بهترین و خاص‌ترین انتخاب را داشته باشید. اگر برای انتخاب بهتر آجر نما یا الگوی چیدن آن‌ها نیاز به مشورت و راهنمایی بیشتر دارید، می‌توانید با مشاوران ما در پارس آجر در ارتباط باشید تا در بهترین انتخاب از انواع چیدمان آجر به شما کمک کنند.

بهترین روش برای زیبا شدن آجرچینی کدام روش است؟

شیوه‌های بسیار زیادی برای چیدن آجرها وجود دارد که می‌تواند به زیبایی دوچندان نمای ساختمان کمک شایانی کند. با توجه به نوع خاص چینش آجرها، اشکال هندسی زیبایی ایجاد می‌شود. شیوه‌های مختلف آجرچینی بافتی را به دیوار القا می‌کند که در برابر نور محیط، سایه‌های تیره و روشن مختلفی را به وجود می‌آورد و درنتیجه زیبایی و جلوه نما را دو برابر می‌کند. پس درواقع استفاده از این الگوهای آجرچینی با توجه به سلیقه شخصی هر فرد متفاوت است.

سخن پایانی

از انواع چیدمان آجر می‌توان در معماری بناهای سنتی تا بناهای مدرن بهره برد. وجود تنوع در روش‌های مختلف آجرچینی و آجرها، در ایجاد سبک‌های گوناگون و زیبا در طراحی‌های نمای ساختمان نقش بسزایی دارد. در این میان خلاقیت در طراحی‌های خاص توسط طراحان بسیار اهمیت دارد. در این مقاله با انواع چیدمان آجر، روش‌های اجرا، بندکشی در آجرنما و بهترین روش الگوی چیدمان آجرنما آشنا شدیم. اگر می‌خواهید بهترین و خاص‌ترین انتخاب را داشته باشید می‌توانید با مشاوران ما در پارس آجر مشورت کرده و از راهنمایی‌ها و مشاوره‌هایشان بهره‌مند شوید.

 

پرسش‌های متداول

  1. انواع چیدمان آجر کدام است؟

از انواع چیدمان آجر می‌توان به آجرچینی مدرن، آجرچینی سنتی و آجرچینی در معماری اسلامی اشاره کرد.

  1. انواع آجر چینی مدرن و آجرچینی در معماری اسلامی کدام است؟

از انواع آجر چینی مدرن می‌توان به روش فخر و مدین و آجرکاری حصیری اشاره کرد. انواع آجر چینی در معماری اسلامی نیز عبارت است از: روش رگ‌چینی، روش آبشاری، بادبزنی، گل‌اندازی، روش مشبک جناغی، هشت و گیر، روش هلندی، روش راسته نما، آجرچینی صلیبی و آجرچینی بلوکی.

  1. از انواع روش‌های اجرای آجر کدام روش‌ها هستند؟

۱. استفاده از سیمان برای اجرای نمای آجر ۲. استفاده از چسب برای اجرای نمای آجر ۳. اجرای نما به‌صورت خشک. استفاده از آجرنما علاوه بر نمای بیرونی برای طرح‌های داخلی نیز مناسب بوده و عضو جدایی‌ناپذیر در نماکاری استفاده از آجرچینی است.

  1. بندکشی در آجرنما چگونه است؟

برای یکدستی و یکپارچه کردن سطح نما باید شیارهای آن را پوشش داد. در این مرحله احتیاج به بندکشی دقیق داریم. در تعدادی از آجرنماها دو بند و در تعدادی دیگر از آجرنماها چهار بند وجود دارد. همچنین ملاط آن باید از ذرات ریزی تشکیل شود که از نفوذ آب و رطوبت به داخل جلوگیری کرده و تراکم کافی نیز داشته باشد.

  1. بهترین روش‌ برای الگوی چیدمان آجرنما کدام است؟

بهترین الگوی چیدمان آجر نما به سلیقه مشتری و فضای انتخابی هر فرد بستگی دارد. تمامی مدل‌ها اعم از مدرن و سنتی زیبایی و ویژگی‌های خاص خود را دارند و در زیباسازی فضای زندگی، فضای شهری، محل کار و… نقش بسزایی ایفا می‌کنند. قبل از انتخاب مدل‌ها و طرح‌های متنوع سعی کنید به شناخت کافی درباره طرح‌ها و سبک‌ها دست پیدا کنید تا بتوانید بهترین، خاص‌ترین و مطمئن‌ترین انتخاب را در میان انبوهی از طرح‌ها و مدل‌ها داشته باشید.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *